Wednesday, 8 July 2015

Smokey eyes first attempt

Assalamualaikum :)

Kononnya hari ni aliah nak ajar cara make up smokey eyes tapi .. aliah rasa fail lah huhu ..aliah make up tak jadi . Ni sebenarnya first attempt aliah try buat smokey eyes plus takde bahan make up yg mencukupi membuatkan peratus tak jadi tu sangat tinggi .
Ni haaa hasil make up nye ..


Smokey eyes kan selalunya orang pakai eye shadow hitam en ..takde hitam punya pasal biru aliah belasah .. macam mata burung merak dah jadinya .


Bagi make up mata burung merak ni cara caranye senang sahaja , cuma perlu amalkan prinsip sesuka hati . Prinsip apa adik adik ? Haa prinsip sesuka hati . Suka hati kamulah nak make up macam mana pun nak pakai warna selain biru pun boleh .. nak lukis warna warna pelangi dekat mata pon boleh sambil menyanyi lagu pelangi pelangi alangkah indahmu ,merah kuning hijau dilangit yang biru ,pelukis mu agung siapa yang gambar , pelangi ciptaan Allahu Akbar :)
.. ikut sukalahh..


Tapi kan apa yg penting cara make up di atas ni tak perlukan bulu mata palsu ye adik adik .. mudah kan ? Dahlah boleh buat sesuka hati tak yah pakai bulu mata palsu lagi Masha Allah sistur ~
oh lupa kalian boleh pakai contact lense untuk menaikkan aura mata kalian supaya shining blink blink tapi gamba kat atas ni aliah tak pakai ..
Bahan bahan pun mudah je :


Bedak dgn krim safi ni aliah jadikan sebagai base make up .. selain tu boleh jugak guna bb cream fungsi nya sama saja iaitu nak menutup noda .
okeh seterusnya


Selepas siap buat base boleh lah oleskan mascara dekat mata eh sebelum tu pakai eye curler dulu then pakai mascara .Lepas tu biar kering dulu baru letak eye shadow .
Nak effect lagi mantap sapu eyeshadow pakai brush supaya tidak comot.
Macam dalam gambar kat atas tu aliah tebal kan kening sikit . Then da siap ! Mudah cepat dan ringkas . Tapi kalau korang rasa biru tuh over tukar kepada hitam atau coklat gelap .



Nanti lain kali aliah buat lagi smokey eyes sebsbnya mmg minat sangat make up mata smokey eyes effect mata ala ala lebam tu mmg terbaik dan mampu menutup lingkaran hitam bawah mata .


Terima kasih sudi baca !

4 comments:

Syahidah Fadilah said...

wahh pandai nye mekap2.. SF x reti sgt.. hehe

krung krungx said...

aliah pon tak reti senanya main campak je kah +Syahidah Fadilah

Siti Aisya Ibrahim said...

wahhh ade benda utk curl kan bulu mata lah.... :D menarik!

Siti Yang Menaip said...

kalo akak fail la mekap2 ni..
calit lipstick je wakaka..