Monday, 6 July 2015

DIY pencuci muka homemade

Hello hye
Assalamualaikum :-)

Siapa kat sini obses untuk cantik
angkat tangan angkat tangan !!
haaa ni harini krung nak share homemade facial cleanser :D
Selalu kan homemade masker dengan scrub muka je kan jadi harini krung nak ajar cara buat pembersih muka *mohon hepi bertepuk tampar semua yeay !
Okeh sebelum tu nak share sikit cara membersih muka dengan betul. Jangan gosok pencuci muka tak kisah jenama apa homemade ke factory made ke semasa muka anda masih basah .Seelok eloknya lap dahulu dengan tuala sehingga kering sebab apa , kalau gosok pencuci muka diatas muka yang masih basah dikhuatiri pencuci muka tadi tak dapat nak bersihkan kulit muka dgn effisien .Tips yang kedua selepas selesai cuci muka jgn lap muka dengan kasar menggunakan tuala .Lebih baik biarkan muka kering sendiri atau pun lap dgn tuala secara perlahan lahan . Takut nanti lap kasar muka cepat kedut .Tips ni aliah dapat dari beauty show rancangan tv korea .Bnyak lagi tips sebenarnya tapi next entry aliah cite lagi .
okeh sekarang mari kita belajar cara nak buat facial cleanser menggunakan ..
jeng jeng jeng ...baking soda ♡
Kalau google bersepah je cara nak buat benda alah ni .. walaupun ada segelintir yang cakap tak bagus guna baking soda tapi bagi aliah lah ... boleh je kot sebulan sekali buat sebabnya aliah rasa berkesan baru je tadi cuba sendiri ahaks pantas dan effiecient !
Tanpa melengahkan masa mari aliah perkenalkan bahan bahan yang diperlukan :
1) baking soda


2) mangkuk @bowl pilih salah satu saje yang penting jgn guna besen sebab nya kita bukan nak buat untuk satu minggu tapi sekali pakai je okeh .


3) air suam sikit je

Itu sahaja untuk bahan bahan seterusnya masukkan 3 sudu teh baking powder kedalam mangkuk berisi air suam tadi . Lepas tu kacau kacau sebatikan then dah siap . Senang je dan sangat berkesan no more oily skin :D

Tips tambahan :
♢basuh muka secara berperingkat ikutlah nak buat 2 atau pun 3 kali basuhan
♢ kalau terkena mata cepat cepat bilas air

Mula mula tu aliah tak nak share pun pembersih muka guna baking soda ni tapi disebabkan berkesan share jugaklah . Buat lah sebulan sekali jangan buat setiap hari rosak kulit .
Ni gamba selepas hmm gamba sebelum tak yah la kot letak sini terkejut pulak nanti anda semua 


tu je lah untuk hari ni tata ~
Assalamualaikum .

Thanks for reading !

5 comments:

Siti Aisya Ibrahim said...

comel anak dara! besok2 akk nk try la resepi pencuci muka ni :D

Siti Yang Menaip said...

not bad la idea ni.. pernah read about it somewhere tapi tak pernah try =D

krung krungx said...

Try lahhh :D
Sebagai balasan akak berdua yang baik hati bagi komen kat blog aliah ni nanti aliah pi betamu blog akak berdua pulak nah terima kasih akak berdua :)

husna zahidi said...

tak pernah dgr lg boleh cuci muka guna baking powder.. husna dulu belasah air basuh beras.. tp tak slalu laa, bleh nampak kesannya.. kulit muka jd lembut..:)

Anonymous said...

Tak bleh wt hari2 ke,sminggu skali ke