Tuesday, 12 August 2014

Tips menangani Ebola

Hye Hye peeps !

Tahu tak Ebola tu apa ? *perlu ke amek tahu . Mestilah sayang ..walaupun sekarang Malaysia  masih 0% kes Ebola * Alhamdulillah 
but we should remember , setiap hari malaysia menerima kemasukan warga asing *korang dah dapat agak kan ayat lepas nie apa ? haaa..tak tak yah lah taip lagi malas heeee =P


Jadi hati hati semasa berada di tempat awam contohnya lapangan terbang dan shopping mall .
Oke , umum mengetahui  * ewahh karangan Bm la pulak contoh  negara yg dilanda wabak ebola ialah


Jangan salahkan mamat negro kat atas tu pulak ..cian dia ="( 
Punyalah dia pasang niat datang malaysia nak sambung study kerja besor nak bawak balik duit dekat mak bapak tup..tup..di cop pembawa virus alahaii ..

Tidak ku minta lahir ke dunia ,
tidak ku minta di tuduh sebegini ,
bukan ku minta kasih dan manja
Hanya ku mahu sambung belajar di sini ...

Oke merepek ! Back to the topic , ebola juga dikenali sebagai demam berdarah..Virus ini dipindahkan dari haiwan liar dan berjangkit kepada manusia melalui hubungan rapat antara individu tersebut.



Haiwan liar seperti Kelawar Buah daripada spesis Pteropodidae adalah pembawa utama virus Ebola.Tengok lah taktik penyamaran kelawar nie ..dia gunakan wajah yang comel untuk menyembunyikan kesalahan aishhh...

Apa tanda tanda dijangkiti Ebola ?

Demam secara tiba-tiba, lemah badan, sakit otot, sakit kepala dan sakit tekak antara tanda-tanda anda dijangkiti EVD yang merupakan penyakit virus pembawa yang teruk.Selepas itu, pesakit akan mengalami muntah-muntah, ciri-birit, ruam kemerahan dan kegagalan buah pinggang dan hati untuk berfungsi.


Virus Ebola ini tidak boleh hidup dengan haba, cahaya matahari langsung, bahan pencuci dan sabun.Oleh itu marilah kita selalu cuci tangan ataupon kalau nak lagi senang bole pakai hand sanitizer =)


p/s : mula mula cadang nak letak gambar kesan ebola tapi lepas ja search kat internet tak pelahterima kasih laen kali je lah eh ...ngeri weyhh!



6 comments:

Cik Nadyya said...

akak pena bc pasal ebola nih jugak.. bahaya la.. menakotkan pulak.

semoga dijauhkan la ~

Amy J said...

semoga kita dijauhkan dari penyakit yang tak ada penawarnya ni. insya-ALLAH.

noor sakinah said...

Insya Allah selamat. Sebab apa, sebab Malaysia ada peraturan yg ketat utk terima pelawat dan pelancong dari negara yg terkena virus. Silap2 tak boleh masuk malaysia. Lagipun negara terbabit pun ada peraturan akan kuarantin rakyatnya yang naknkeluar dari negara mereka sendiri. Kena buat check up gak. Tapi sebagai langkah selamat, kebersihan kenalah jaga. Terutama persekitaran, diri sendiri. Penting tu. Islamkan dah gariskan panduan keberihan sebahagian dari iman.

Aina Akmal said...

selalu dengar je ebola nii. tapii. tak pernah amik tahu. hahaha. thanks for sharing. ^^

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Ye memang mengerikan.
Kalau boleh memang taknak bawak anak2 kluar kat public. Tapi, takkan lah..Sekarang pun kan musim raya.
Dah pulak mamanya kerja 'bergelumang' dengan patogen tiap hari:)
Harap x spread kat anak2.

aRz MoHa said...

Semoga kita semua dijauhi dari penyakit ebola ini.

Apappun jika penyakit ini melanda ia datang dengan izin Allah mungkin untuk menduga atau mungkin juga bala.